“GASTRONOMİYLE KEŞFET, EKONOMİYLE BÜYÜT!”
SERTAN KIRÇO: Emre Bey, hoş geldiniz. Bask Bölgesi’nden bahseder misiniz? 1970’lerde terör ve anarşi kol gezerken, 1990’larda nasıl bir dönüşüm yaşandı?
EMRE ALKİN: Hoş bulduk. Evet, Bask Bölgesi, San Sebastián, Bilbao ve Biarritz olarak bilinir. 1970’lerde terör ve anarşi varken, 1990’larda farklı bir yöne gitme kararı aldılar. Önce Guggenheim Müzesi’ni Bilbao’da konuşlandırdılar. Ardından endemik bitkilerle dolu Bask Bölgesi, muazzam Michelin şefleri çıkarmaya başladı. Şu an Avrupa Birliği kişi başına gelir ortalamasının %38 üzerinde. Yani fakir insan bulamıyorsunuz.
SERTAN KIRÇO: Gastronomi ekonomisinin Türkiye’ye nasıl faydaları olabilir?
EMRE ALKİN: Gastronomi ekonomisinin Türkiye’ye çok büyük faydaları olduğuna inanıyorum. Kredi kartı harcamalarına baktığınız zaman, özellikle yabancıların en çok lokanta, restoran, kafe gibi yerlerde harcama yaptığını görüyoruz. Demek ki ekonomiye katkısının yanında, yerel tatları evrenle buluşturma iddiası da aslında maddi anlamda bir getirisi var. Bu yüzden gastronomi ekonomisini en elle tutulur, en güçlü ekonomilerden biri olarak görüyorum.
SERTAN KIRÇO: Peki, gastronomi etkinliklerinin önemi nedir?
EMRE ALKİN: Gastronomi etkinlikleri, şeflerin ve aşçı adaylarının birbiriyle buluşması, tatbik etmeleri için önemli. Biz misafirler olarak restorana geldiğimizde aslında tecrübeye geliyoruz, deneyimlemeye. Şefler de deney yapıyor aslında. Daha nereye kadar çıkarabilirim bu tadı, ne kadar şaşırtabilirim, ne kadar muazzam bir şey ortaya koyabilirim diye. Bu hiçbir zaman bitmeyecek bir keşif. Uzun bir yolculuk, güzel bir yolculuk.
SERTAN KIRÇO: Çok sayıda etkinliğin olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
EMRE ALKİN: Çok sayıda etkinliğin olması gastronomi ekonomisine faydalıdır. Mutlaka organize edilmesi gerekiyor ama başlangıçta biraz kaotik olması çok doğal. Büyük bir zenginlik var, o zenginliğin içine girdiğinizde insanın biraz başı dönüyor. Hangisini anlatayım diyorsunuz. Bu yüzden daha organize olmuş gastronomi toplantılarına katılmayı uygun görüyorum. Kendim de öğreniyorum, çünkü kendi okulumda 500’den fazla aşçı ve şef adayı olan bir gastronomi okulu var.
SERTAN KIRÇO: Gastronomi ekonomisinin hızlı büyümesi ve insan kaynağı potansiyeli hakkında ne düşünüyorsunuz?
EMRE ALKİN: Gastronomi ekonomisinin çok hızlı büyüdüğünü fakat insan kaynağı potansiyelinin buna yetişemediğini görüyorum. Bazen işi içte öğreniyor insanlar, herhangi bir eğitim görmeden mecburen geliyorlar. Bu dünyanın her yerinde böyle olmuş. Mel Gibson bile pizza servisi yapmış. Hizmet etmeyi, servis etmeyi, insanları gözlemlemeyi öğrenmek önemli.
SERTAN KIRÇO: Bir restoran sahibi olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
EMRE ALKİN: Restoran sahibi bir arkadaşım vardı. Aynısından birkaç tane daha açmak istedi. Ben de dedim ki, aynı güzellikte aşçı, garson, servis elemanı bulabilecek misin? Veya senin tadına, dokuna ve duruşuna uygun bir metrekare bulabilecek misin? Bunu yaparken dikkatli olmak gerekiyor, çünkü bir yerde yaptığınız hata ana restoranınızı da öldürebilir. İnsan kaynağı yetiştirmek kolay bir iş değil.
SERTAN KIRÇO: Gastronomi okulları bu konuda ne kadar etkili olabilir?
EMRE ALKİN: Gastronomi okullarının açılmasını önemsiyorum. Sadece şef adayı değil, servis elemanı da yetiştirdiğimiz için doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. Öğrenmenin sonu yok. Hayatımda lüzumsuz bilgi diye bir şey kabul etmedim. Oraya herkes aslında bir şeyler öğrenmeye, bildiklerini paylaşmaya gidiyor. Türkuaz Medya binasında yapılacak olan bu etkinliğe herkesin katılması gerektiğini düşünüyorum.
SERTAN KIRÇO: Tüketici olarak bilinçli olmanın önemi nedir?
EMRE ALKİN: Tüketici de bilinçli olmalı. Bir restorana gittiğimizde, menüsünü kontrol etmek, şefin kim olduğunu öğrenmek, kaç yıldır orada olduğunu bilmek gibi alışkanlıklara sahip olmamız gerekiyor. Mesela eşim bunu yapıyor ve çok takdir ediyorum. En iyi rüzgar bile rotası belli olmayan yelkenliye yardımcı olamaz. Harcadığınız her kuruş paraya hükmetmek için bilinçli olmanız gerekiyor.
SERTAN KIRÇO: Çok teşekkür ederiz, Emre Bey. Bu keyifli röportaj için minnettarız.
EMRE ALKİN: Ben teşekkür ederim, sağ olun.
Röportajı Youtube’dan izlemek için tıklayın;
https://www.youtube.com/watch?v=GPH8zZgeOy0